28. 07. 2015 - 18:06
Pogledajte kako je Tito ponizio britansku kraljicu Elizabetu
907
Shares
Pogledajte kako je Tito ponizio britansku kraljicu Elizabetu

NEKAD DAVNO

Pogledajte kako je Tito ponizio britansku kraljicu Elizabetu

28. 07. 2015 - 18:06
0
Shares

U Londonu, u njihovoj arhivi protokola, čuvaju podatak da je Titu, kada je uzvratio posjetu Engleskoj, skrenuta pažnja na ponašanje.

Kraljevski dvor na Dedinju, rezidencija Aleksandra i Katarine Karađorđević još uijvek krije mnoge tajne koje tek treba da se odgonetnu. Jedna od njih, nalazi se u podrumu ovog velelepnog prestoničkog zdanja. Reč je o privatnoj bioskopskoj sali, prvoj takve vrste na Balkanu, a možda i šire iako je to teško utvrditi.

Bioskop je građen za kralja Aleksandra Karađorđevića i njegovu porodicu 20-ih godina 20. veka kada i dvorac, a ne naknadno kao što je bio slučaj na drugim mjestima – priča Andrija Šošić, vodič na Kraljevskom dvoru koji je sada otvoren za javnost.

On dodaje da su filmovi tada bili crno-beli pa je u prvo vreme, iza posebnog paravana bio smešten i klavir koji je obezbeđivao muzičku pratnju za vreme gledanja filmova. Na ovom mjestu se o svemu vodilo računa.

Na primer, kraljevska bioskopska sala je upadljivo zelene boje. Andrija objašnjava da to nije slučano!

– Film je smatran nečim čarobnim. Kažu da su i svijetla bila zelena, a ne samo zidovi. Smatralo se da taj kontrast zelena – crno-bijele slike, donosi još veću impresiju dok se gleda film. Tako se sticao utisak da je zaista u pitanju nešto čarobno – ističe Andrija.

Koliko je mladi kraljevski par uživao u ovom luksuzu nije poznato. Kralj Aleksandar je ubijen u Marseju 1934. godine, a nakon 1941. čitava njegov porodica Karađirđević je napustila Srbiju.

Nakon 2. svjetskog rata, dvor je došao u državni posjed.

Ostalo je zabilježeno da Josip Broz nije voleo da koristi ovo mesto i da je retko dolazio. Ipak, voleo je da gleda filmove!

Danas se čuvaju filmovi Džona Vejna koje je maršal SFRJ naročito volio. Ali, ovde postoji mali apsurd – za razliku od svih koji su filmove u ovoj, kraljevskoj sali gledali sedeći u foteljama ispred platna, Tito je imao fotelju uzdignutu i odaljenu od svih!

Gosti su uvijek sjedeli dole, a maršal gore!

Priča kaže da je Tito voleo da pozove predsednike republika i da njih smjesti da gledaju film dok bi ih on posmatrao sa visine i gledao ko s kim priča, a ko ne komunicira. Tako je izvlačio zaključke ko je u dobrim odnosima, a ko se ne podnosi – priča Andrija.

Anegdota kaže da je ovakav tretman doživjela i kraljica Elizabeta prilikom svoje posjete Beogradu – ona je sama sjedila dole, a Tito je sjedio gore.

– Vjerovatno je reč o psihološkom aspektu. Tito je hteo da pokaže da je iznad svih. Danas nismo sigurni da li je ova priča tačna, ali u Londonu, u njihovoj arhivi protokola, čuvaju podatak da je Titu, kada je uzvratio posjetu Engleskoj, skrenuta pažnja na ponašanje – ističe Andrija.

Nakon povratka porodice Karađorđević u Srbiju, Kraljevski dvor je postao dom prestolonaslednika Aleksandra II i njegove supruge Katarine. Bioskopska sala je još uvijek u funkciji i danas je opremljena najsavremenijom filmskom opremom.

 

Učitaj još novosti