19. 01. 2016 - 17:01
Zašto su nogometaši u Jugoslaviji toliko žurili u brak?
907
Shares
 Zašto su nogometaši u Jugoslaviji toliko žurili u brak?

Zašto su nogometaši u Jugoslaviji toliko žurili u brak?

19. 01. 2016 - 17:01
0
Shares

Statistika kaže da se prosječan Jugoslaven ženi najčešće između 20. i 24. godine (oko 47 posto). Broj onih koji se na ovaj korak odlučuju ranije manji je za polovinu, a onih koji to učine u četiri naredne godine za trećinu.

Međutim, ovaj podatak odnosi se na sve muškarce koji stupaju u brak, a tu brojčano dominiraju poljoprivrednici i radnici koji se rano žene. Prosjek za one koji žive u gradu je od 27 do 32 godine, a intelektualce ­ od 33 do 40 godina!

Nogometaši ne spadaju ni u jednu od ovih kategorija. Jer, statistika ne govori ništa o sportašima.

nogometasi-tempo-040120162

Zato ćemo ih tretirati kao građane, a onda nije teško izvući zaključak ­- naši ligaški igrači vrlo mladi stupaju u brak.

Uzeli smo po 15 prvotimaca Crvene Zvezde, Dinama, Hajduka, Partizana i Sarajeva i, koristeći ih kao uzorak, došli do tabele koju objavljujemo. Karakteristično je da najviše oženjenih ima Dinamo, najmanje Partizan. Najstariji se žene Sarajlije, najmlađi Splićani, najmlađe momke ima Dinamo, a najstarije Crvena zvezda.

Najzad, "plavi" imaju najviše "nasljednika", a od trideset sedmoro djece 24 su djevojčice, a 13 dječaci. Najveći broj igrača oženio se između 23. i 24. godine. Najviše nogometaških brakova sklopljeno je 1967. godine, a dvije susjedne države su identične.

Zašto se nogometaši žene tako rano?

Standard je važan uvjet. Nogometaši, naravno profesionalni, materijalno se mnogo ranije osamostaljuju od ostalih "gradskih" profesija. Visoka primanja i, često, osigurani stanovi, automobili i slično, omogućuju im ranije osnivanje bračne zajednice.

Uspjesi također utječu na odluku o ženidbi: od devet oženjenih nogometaša Sarajeva sedmorica su to učinila 1966. i 1967. godine. Tada je tim s Koševa bio prvak države i takmičio se u Kupu šampiona!

Sličan je slučaj i s Crvenom zvezdom čijih se šest nogometaša oženilo 1967. godine ­ u vrijeme punog uspona "novog" tima.

nogometasi-tempo-040120161

Popularnost je također jedan od razloga.

Nogometaši su u centru sportskih zbivanja u tisku, na radiju i televiziji. Oni postaju ljubimci širokog kruga navijača "slabijeg" spola, primaju brojna pisma, pozive. Podsjetimo se samo da je "Tempo" primio pola milijuna potpisa prošle godine za natječaj "Birajmo najljepšeg nogometaša Jugoslavije"!

Pripreme također utječu na odluku nogometaša da mladi stupe u brak. Sportski centri, karantene, pripreme kluba i reprezentacije smanjuju mogućnost čestih izlazaka i sklapanja novih poznanstava.

Uredan seksualni život važan je faktor psihičke pripreme i zato se nogometaši odlučuju za stalnu partnericu pretpostavljajući je prolaznim vezama koje mogu biti varljive.

Pet ligaških timova, čijih smo po 15 prvotimaca analizirali, imaju ukupno 28 momaka (oko 40 posto). Od tog broja, njih 15 još nije napunilo "kritičnu" 23 godinu, četvorica upravo sada imaju toliko, a samo devet nogometaša prošlo je "godinu iskušenja" neoženjeno...

Da kažemo, na kraju, i ovo: najviše brakova u Jugoslaviji razvodi se između pete i devete godine (oko 30 posto od ukupnog broja razvoda), a baš u tom periodu je brak dvadesetorice od ovih 47 nogometaša! Sljedeća po broju razvoda je treća godina braka ­ u njoj je njih dvanaest!

 

(idex.hr/YugoPapir)

Učitaj još novosti