30. 11. 2015 - 22:26
Ovo je čovjek koji je imao lijek za SVE bolesti: 10...
907
Shares
Ovo je čovjek koji je imao lijek za SVE bolesti: 10 najbizarnijih recepata iz 18. vijeka

John Wesley

Ovo je čovjek koji je imao lijek za SVE bolesti: 10 najbizarnijih recepata iz 18. vijeka

M. Salihović
30. 11. 2015 - 22:26
0
Shares

Većina njegovih recepata se sastojala od toga da pacijent treba da pije hladnu vodu ili da se okupa u istoj, a prema njemu, hladna voda je liječila veliki broj bolesti, uključujući i rak dojke! Ali, neki od njegovih prijedloga, poput korišćenja čaja od kamilice za želudac, su i danas aktuelni. Ostali lijekovi su ipak pomalo čudni i bizarni za današnje standarde.

Napomena: Ne pokušavajte kod kuće!
 

1. Lijek za zaustavljanje krvarenja iz nosa

Pijte surutku i jedite grožđe svaki dan, kaže Wesley, jer će vam to pomoći da spriječite krvarenje iz nosa. Ostale metode prevencije ili liječenja su "držite užareni komad uglja ispod nosa" i "umočite krpu u sirće, zapalite je i zatim inhalirajte."

2. Lijek za ‘Prehladu u glavi’

Bolest koju je Wesley nazvao ‘Prehlada u glavi’ najbolje se liječi korom od narandže, od nje treba napraviti dva valjka – i ugurati ih u nos.

3. Lijek za ‘bijele tačkice u oku’

Iako je nejasno na šta je Vesli tačno mislio kada je pisao o “bijelim tačkicama u oku”, najvjerovatnije se radilo o "muscae volitantes" (sitne, neobično oblikovane tačkice koje se ponekad pojavljuju u vašoj viziji, najčešće kada gledate u nebo tokom sunčanog dana). Imao je lijek i za ovu ‘bolest’: “Prije odlaska u krevet, stavite malo voska iz ušiju na oči – to je izliječilo mnoge.”

4. Lijek za kostobolju

“Ne obraćajte pažnju na one koji kažu da se kostobolja ne treba liječiti. Oni zapravo kažu, ona se ne može izlečiti”, piše Wesley. (“Oni” se vjerovatno odnosilo na doktore iz tog perioda.) “Znam da se ne može izliječiti od njihovih recepata. Ali sam ja uspio da izliječim mnoge ljude, bez ikakvih negativnih posljedica slijedećim receptom: “Kostobolja na nozi ili ruci se može izliječiti tako što ćete na bolno mjesto staviti sirov nemasni odrezak (govedina). Zamjenite ga novim jednom u dvanaest sati, sve dok vas ne izliječi.”

5. Lijek za žuticu

On predlaže liječenje žutice jednostavnim tretmanom: “nosite lišće biljke rusa (chelidonium) pod nogama.” Drugi mogući tretmani uključuju uzimanje male tablete napravljene od sapuna od maslina u jutarnjim časovima – osam do 10 dana, ili, “tri dana ležite na ljuskama od jaja, tri jutra postite, ili najjednostavniji lijek: hodajte dok se ne preznojite.”

6. Lijek za upalu pluća.

Wesley predlaže da liječite upalu pluća na slijedeći način: “ispecite luk na žaru, pomiješajte ga s kremom i namažite bolnu stranu.” Drugi lijek je nešto drugačiji: “Ispunite unutrašnjost jabuke tamjanom, zatim je pecite dok se ne pretvori u pepeo, napravite od nje kašu i pojedite je.”

7. Lijek za grlobolju.

Grlobolja na koju je Wesley mislio je danas poznata kao “peritonsillar apsce”, odnosno komplikacija prilikom upale krajnika. Njegov lijek je bio prilično jednostavan: “Veliki tost od bijelog hljeba umočite u viski, i zatim ga stavite na vrh glave i ostavite tu sve dok se u potpunosti ne osuši.”

8. Lijek za zubobolju

Lijek za zubobolju, prema njemu, bio je elektro-šok direktno u zub. Ako vam je to previše ekstremno, alternativa je da trljate obraz petnaest minuta, ili stavite komadić bijelog luka u uho.

9. Lijek za posjekotine

Prva metoda liječenja (manjih) posjekotina i nije nešto posebno drugačija od današnjih. On nam preporučuje da stavimo palac na ranu i držimo ga tu pola sata. Druga metoda, za dublje posjekotine, je ipak malo nekonvencionalnija: “Na posjekotinu stavite komad prženog sira.”

10. Lijek za malaričnu groznicu

Postoje mnogi prirodni lijekovi za liječenje malarične groznice, ali Wesley predlaže da prvo pokušate sa “blagim povraćanjem”. Ako to ipak ne uspije, on predlaže da stavite vreću trave na stomak. Trava treba da bude iseckana, a da kožna vreća ima rupe na sebi.

Ako i vreća trave ne upali, postoji i treći lijek … “Napravite šest osrednjih pilula od paučine, popijte jednu prije kupanja hladnom vodom, dvije prije slijedećeg, i ostale tri ako bude potrebno.”

Dragi Wesley, hvala ali ... neka hvala.

Izvor: kurir.rs

Učitaj još novosti